Quiromassatge

Què és i metodologia

El quiromassatge
L’origen de la paraula quiromassatge ve del grec: quiro ‘mans’ i massa ‘amassar’, ‘fraccionar’, ‘prémer’. Així doncs, literalment, significa massatge manual o amb les mans.

El quiromassatge és un mètode de valoració i tractament manual mitjançant la combinació de moviments tècnics manuals o moviments realitzats de forma harmoniosa i metòdica amb finalitats higienicopreventives i/o terapèutiques que, quan es realitzen amb les mans, permeten valorar l’estat dels teixits tractats.

La majoria de les tècniques aplicades (pressions, friccions, percussions o estiraments), depenent dels problemes a tractar, serveixen com a complement ideal per a la salut, en situacions quotidianes com l’estrès, la fatiga, la sobrecàrrega muscular i en la majoria de les lesions musculotendinoses i lligamentoses.

Tipus de massatge

Massatge neurosedant o relaxant

El massatge neurosedant o relaxant és un tipus de tractament manual que s’aplica de forma ferma i progressiva, a fi de descarregar la tensió muscular per alleujar el cos i calmar la ment.

Els massatges relaxants, igual que altres tractaments manuals, desenvolupen diferents moviments tècnics i maniobres harmòniques, a fi d’estimular físicament l’organisme de forma positiva per tal d’alleujar les conseqüències d’una situació d’estrès. Així s’aconsegueix alliberar una gran part de les tensions acumulades.

Els beneficis del massatge són: alleujar dolors tensionals, afavorir la circulació sanguínia, ajudar a relaxar la ment i el cos, afavorir el descans profund i reduir l’estrès, la qual cosa millora la qualitat del son.

 

Massatge esportiu

El massatge esportiu és de vital importància per a aquells que practiquen una activitat física habitualment. Consisteix en una combinació de diferents estímuls físics aplicats de forma manual sobre diferents parts del cos amb l’objectiu de condicionar i alleujar els músculs dels aficionats a l’esport i/o esportistes d’elit.

El massatge esportiu es pot aplicar abans, durant o després de la realització de l’exercici o de la competició. Si l’aplicació del massatge esportiu és prèvia a l’activitat física, s’aconseguirà millorar l’elasticitat muscular i prevenir tensions musculars.

El massatge esportiu també es pot fer en els intervals de descans; d’aquesta manera ajudarà l’atleta o aficionat a recuperar els músculs sobrecarregats i a reduir el cansament.

Per altra banda, si el massatge esportiu s’aplica després de l’exercici, afavoreix la recuperació dels músculs i la relaxació de l’esportista.

Els beneficis del massatge esportiu són múltiples, i entre ells, podem destacar que afavoreix la flexibilitat de músculs i articulacions, augmenta el flux sanguini, redueix les molèsties ja que estimula l’alliberació d’endorfines i afavoreix la relaxació, la qual cosa alleuja les molèsties o tensions musculars.

 

Massatge transvers profund (Cyriax)

El massatge consisteix a aplicar una fricció sobre les parts toves danyades en un sentit tranvers a les estructures lesionades. S’anomena profund perquè la maniobra arriba a capes per sota la pell i el teixit cel·lular, per arribar a músculs, tendons, lligaments i fàscies.

El bon resultat de l’aplicació dependrà de la correcta mobilització dels teixits en una zona petita i delimitada que és on hi ha la lesió.

Aquesta tècnica es denomina massatge transvers profund o bé fricció transversa profunda (FTP) perquè va ser desenvolupada del Dr. Cyriax fa més de 50 anys. Beneficis del massatge Cyriax:

 • Mantenir una mobilitat òptima.
 • Conservar el moviment de l’estructura lesionada.
 • Inhibir la formació d’adherències i cicatrius anormals.
 • Provocar una hiperèmia local amb efectes analgèsics per alleujar el dolor.
 • Facilitar la producció de col·lagen. -Estimular sistemes receptors per mitjà del sistema nerviós.

 

Massatge circulatori

El massatge circulatori és una tècnica amb la finalitat d’activar els regs sanguini i limfàtic per afavorir l’intercanvi cel·lular. La mobilització dels líquids corporals afavoreix, per una banda, que els nutrients arribin millor a les cèl·lules i, per altra banda, que les toxines circulants arribin als òrgans i ganglis encarregats d’eliminar-les.

Beneficis del massatge circulatori:

 • Trastorns circulatoris
 • Retenció de líquids
 • Edemes
 • Cel·lulitis
 • Obesitat
 • Contractures
 • Lesions musculars
 • Fatiga, cansament
 • Insomni i situacions d’estrès.

Història
L’acció de pressionar o fer massatges amb les mans a una zona adolorida del cos correspon a un acte reflex per alleujar el dolor o la tensió, i pot considerar-se la forma més primària de massatge. Aquest acte és una de les primeres eines terapèutiques utilitzades per l’ésser humà.

Un dels primers registres de la paraula massatge i de la descripció del seu ús s’ha trobat recentment en uns textos provinents de l’antiga Mesopotàmia, escrits en sumeri i accadi, titulats Mushsu’u (‘massatge’ en català ), de fa 4.000 anys. També en tenim testimonis escrits o gràfics en la cort dels emperadors xinesos, l’antic Egipte, l’Iran, l’Àsia, l’antiga Grècia o l’Imperi Romà.

En els nostres dies, el terme quiromassatge neix a Espanya, concretament a Barcelona el 1920, de la mà del Dr. Vicente Lino Ferrandiz García, que després d’uns anys de viure a l’estranger, torna a Espanya amb les tècniques apreses i les introdueix al nostre país amb el terme quiromassatge.

Necessiteu ajuda? 669 175 929